15 Temmuz 2013 Pazartesi

Nasıl Bir Balık Tercih Etmeli


Nasıl Bir Balık Tercih Etmeli

Akvaryum hobisine ilk başlayan insanların nasıl bir balık tercih etmesi gerektiği konusunda fikir ayrılıklarına düştükleri bilinmektedir. Bu konuda genellikle balığı satın aldığımız yerden yardım alırız. Sıklıkla bilindik Japon balığı yada canlı doğuran balıklardan bir tanesini bize önerirler.


Bu balık tercihi ne kadar doğrudur? Genellikle yapılan bu tercihler hüsran ile sonuçlanabilir. Çünkü tercih edilen balık seçimi ilk beslemeye başladığımızda bize uygun olmayabilir. Suyun içerisinde bulunan parazit oranı, ilk başladığımızda suyun pH’ı gibi etmenler kısa bir süre içerisinde yanlış tür beslediğimiz zaman kaybetmemize neden olmaktadır.



Bu sebepten ilk başlarda canlı doğuran balıklardan uzak durmayı tercih etmeliyiz. Örnek olarak  lepistesi alacak olursak, canlı doğurduğundan ve hızlı ürediğinden dolayı başarılı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat kısa bir süre içerisinde sizin büyük oranda balık kaybına uğramanızı sağlayacaktır.


İlk olarak balık beslemeye başlıyorsanız Japon balıkları tercih etmeyi seçebilirsiniz. Çünkü Japon balıkları yüksek pH toleransına dayanıklı olduğundan dolayı kolayca yaşayabilmektedir. Yine de tercih edilen tankın bir takım güçlü filtreler ile desteklenmesi uzun süreli bir besleme için uygun olmaktadır. Bu türlerin dışında bazı ciklet türleri de beslenmeye müsait balıklar arasında yerini almaktadır.


Akvaryumu aldığınız andan itibaren balığı bu suyun içerisine koymak yerine belirli bir süre dinlendirmeyi de kesinlikle ihmal etmemeniz gerekmektedir. Suyun içerisinde bazı yararlı bakterilerin oluşmaya başlaması bu sebepten oldukça önemlidir. Her ne kadar Japon balıklarında bu toleranslar ihmal edilebilirse de, diğer balık türleri açısından son derece önemli sonuçların yaşanmasına neden olabilmektedir.


Balık tercihinden daha önemli bir konu ise akvaryum tercihidir. Uygun filtre ve oluşturulacak habitatın en azından başlangıç evresinde akvaryum tabanına koyulacak taşların ve objelerin düzenli bir şekilde temizlenmiş olması gerekmektedir. Akvaryumun içerisine güzel görünüm kazandırması amacıyla oksitlenme özelliği barındıran demir veya bozuk para gibi aksesuarları kesinlikle atmamanız gerekmektedir.


Tatlı su tanklarına koyulan tuzlu sudan alınmış taşlarında bir tencere içerisinde bir süre kaynatılarak eklenmiş olmasına dikkat edilmesi de hayatidir. İmkanınız varsa bu işlemi 3 kez tekrarlamadan kesinlikle tatlı su tankına koymayınız. Tuzlu su tankında ise temizliğinden emin olduktan sonra koyabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder