10 Temmuz 2013 Çarşamba

Amatör Telsizcilik


Amatör Telsizcilik

Amatör telsizcilik, hiçbir ticari veya siyasi yayın aracı olmadan sadece kişinin içinden gelen ve amatör bir ruhla, kişinin ortaya koyduğu profesyonel haberleşme hareketlerinin tamamını kapsamaktadır. Amatör telsizciler genellikle kendisini geliştirmeye, bilgilendirmeye ve yetiştirmeye uğraş veren kişilerden oluşmaktadır. Bugün dünya üzerinden on binlerce amatör telsizci bulunmaktadır. Telsiz kanunları çerçevesinden tüm amatör telsizciler uygun sistemler vasıtasıyla birbiri ile görüşme imkanı dahi bulabilmektedirler.


Amatör Telsizciler Ne Yapar ?


Amatör telsizciler, elektronik ve yüksek frekanslarda kendi oluşturdukları elektronik sistemler ile ulusal ve uluslar arası haberleşme yaparlar.  Bugün kullanılan birçok haberleşme aracı, amatör telsizcilerin kendi kişisel ihtiyaçları doğrultusunda oluşturduğu sistemlerin, modern hayata uygun hale getirilmesiyle oluşmuş, toplum iletişim araçları arasında yer almaktadır.


Nasıl Amatör Telsizci Olunur ?


Amatör telsizci, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de telsiz lisansı alınarak olunur. Ulaştırma Bakanlığına bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki kez açılan amatör telsiz sınavına katılarak başarı sağlayan amatör telsiz adaylarına, aldıkları puana göre telsiz sınıfı lisansı sağlanmaktadır. Amatör telsiz sınavı başlıca konuları; işletme bilgisi, kanun ve yönetmelikler, teknik ve tatbiki mors alfabesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Özellikle elektronik bilgisi olan arkadaşlar için sınav çok zor olmamaktadır. Ayrıca sınava girebilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekir.


Amatör telsizcilik kişiler için bir hobidir ancak bu hobi günlük yaşam içerisinde o kadar yerini almıştır ki bu işe gönül verenler için yaşamın bir parçası olmuştur. Özellikle yaşanan afetlerde, doğa felaketlerinde, olağan üstü durumlarda normal iletişim yollarının felç olduğu anlarda amatör telsizciler iş başındadır ve onların haberleşmeleri devam etmektedir. Bunların dışında doğa sporları, dağcılık, yamaç paraşütü vs gibi iletişimin olmazsa olmazı olan alanlarda da amatör telsizcilik daima geçerlidir.


Kısaca amatör telsizcilik tanımından ve hayatın içindeki faydalarından bahsettik bu yazımızda. Eğer talep olursa bu konudaki bilgilerimizi de sevgili amatör telsiz adayları ile seve seve paylaşırız. Konu altından isteklerinizi bildirirseniz dönüş yapıp yardımcı olmaya çalışırım.


İyi çalışmalar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder