9 Temmuz 2013 Salı

Diş Fırçalamak Orucu Bozarmı


Diş Fırçalamak Orucu Bozarmı

Oruçlu iken diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu, Ramazan ayı boyunca en çok sorulan soruların başında yer almaktadır. Bu konuyu elek alırken fırçayı, misvak gibi düşüneceğiz. Çünkü zamanın misvağı, diş fırçalarıdır. Ehli sünnet mezheplerden olan Hanefi mezhebine göre, oruçlu olan bir kimsenin misvak veya fırçayı, ister kuru isterse ıslak olsun, günün her saatinde dişlerini temizlemek amacıyla kullanmasında bir sakınca yoktur.

Rivayet edilen bazı bilgilere göre ise Ebû Yusuf, oruçlu olan kimsenin yaş misvakı kullanmasının mekruh olduğunu söylüyor. Bu durum Şafiî mezhebine göre öğleden önce kullanılmasında bir sakınca yoktur şeklinde açıklanıyor. Öğleden sonra kullanımının ise mekruh olduğu yönünde yol gösteriyor. Hülasa Hanefî mezhebinde ise müftabih olan kavle göre her zaman fırçanın kullanılması caizdir. Yani sakınca yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken diş fırçası üzerine herhangi diş macunu vs bir maddenin sürülmemiş olması, kuru kuruya veya ıslatarak fırçalamaktır.


Ancak oruçlu iken diş macunu sürülmüş fırça kullanmak ise, mutlak mânada kerahet vardır ve sakınılması gerekir. Ancak macunu yutmadığı müddetçe oruç bozulmaz. Mümkün olduğu ölçüde oruç vakti girmeden macun ile diş fırçalama işimizi bitirmeye özen göstermemiz, aklımızda oluşabilecek soru işaretlerine veya kaza gerektiren durumlara engel olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder