9 Temmuz 2013 Salı

Kusmak Orucu Bozar mı?


Kusmak Orucu Bozar mı? İçerisinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayının en çok sorulan sorulan sorularından bir tanesi de "kusmak orucu bozar mı" sorusudur. Günlük hayatımız içerisinde kimi zaman istemeden karşılaştığımız bu durum orucumuza engel mi ? İşte sorumuzun cevabı ve açıklamaları...Ebu Hüreyre Radiyallâhu Anh, Peygamber Efendimiz (S.A.V) 'den anlatıyor. Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem buyurdular ki:

“Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez. Kim de isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin.”
(Ebu Dâvud, Savm: 32; Tirmizî, Savm: 25; İbni Mâce, Savm: 16)

Kusmak kimi  zaman bir hastalıktan dolayı kendiliğinden gerçekleşirken kimi zaman isAğız dolusu kusmak, biri kendiliğinden gelen, diğeri de isteyerek olmak üzere iki şekilde meydana gelmektedir. Eğer rahatsızlığın nedeni bir hastalıktan dolayı ise kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine mideye geri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Fakat bu durum, kişinin kendi isteği ile içeri çekilmiş ise İmam Muhammed’e göre oruç bozulur, İmam Ebû Yusuf’a göre ise oruç bozulmaz.

Ancak kişinin kendi zorlamasıyla gelen ağız dolusu kusma oruca kaza gerektirir. Çünkü, bu durum gerçekleştiğinde az veya çok tekrar mideye besin kalıntıları gider. Bu şekilde gerçekleşen olay sonuç olarak orucu bozar ve bu orucun yerine sadece kazası gerekir. Fakat kusma, ağız dolusundan az olup kendiliğinden tekrar mideye giderse İmam Muhammed’e göre orucu bozar, İmam Ebû Yusuf’a göre bozmaz. Kişinin kendi isteğiyle içeri giderse her iki imama göre de oruç bozulur ve kazası gerekir.

Sonuç olarak bir hata sonucu oruç bozulur ise hiçbir şey yemeden ve içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Ancak bir hata sonucunda bozulan oruçtan sonra (kusmada olduğu gibi) yeyip içmek sâdece kazâyı gerektirir ve keffâreti gerektirmez.

Kişi istemeyerek ağız dolusu bile kussa orucuna zarar gelmez ve orucu bozulmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder