15 Temmuz 2013 Pazartesi

Yeni Başlayanlar İçin Akvaryum Bakımı


Yeni Başlayanlar İçin Akvaryum Bakımı

Akvaryum hobisine başlayan amatörlerin ilk olarak yapması gereken işlem, bakımın nasıl yapılacağını öğrenmek olmalıdır. Zira bakımını düzenli olarak yapmazsanız akvaryumunuzda daha sonradan yaşamanızın mümkün olduğu pek çok sorunu yaşayabilirsiniz.


Temizlik yapmak adına almanız gerekenleri daha öncesinden temin ederseniz daha rahat edeceğinizi söyleyebiliriz. Son dönemlerde akvaryumlarda en fazla ihtiyaç olduğu halde en fazla ihmal edilen birim kesinlikle dip çekim araçlarının tedarik edilmesidir.
Diplerde meydana gelen kirlerin gözle görülmemiş olması yada dipte bulunan kum ve çakıllar tarafından devamlı olarak kamufle edilmesi bu ürünlere ihtiyaç duyulmasını ertelemektedir. Fakat en fazla parazit hastalığı dip çekimi düzenli olarak yapılmadığında kendisini göstermektedir.


Dip çekimlerinin de ötesinde her üç haftada bir genel ve üç ayda bir ayrıntılı temizlik yapmanız tavsiye edilir. Eğer akvaryumunuzda bir ısıtıcınız bulunuyorsa bu ısıtıcının fişini çekerek üç haftada bir sert sünger veya bir bez ile silerek üzerinde birikmiş zararlı bakterileri temizleyebilirsiniz. Bu üç haftalık temizlik içerisinde akvaryumun filtresini de düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Çünkü filtrenin alt kısmında bulunan süngerinde biriken kirlerin temizlenmesi büyük bir önem arz etmektedir.


Bir diğer husus ise her temizlik periyodunda akvaryumunuzdan bir miktar su alarak yeni su (daha önceden farklı bir alanda dinlendirdiğiniz) eklemeniz gerekmektedir. Eklemesi yapılan suyun en az iki günlük olması ve geniş bir kovadan eklenmesi de ayrıca önem teşkil eder.


Akvaryum temizliği söz konusu olduğu zaman kesinlikle başka bir yardımcıdan destek almamanız gerekmektedir. Balıkların nüfus ettiği yüzeylerin deterjan gibi kimyasal maddeler ile temas etmemesine özen göstermelisiniz.


Akvaryumun doğal temizleyicileri olan vatoz ve çöpçü balıklarının sayısının artırılması da ihtiyacınız olan temizlik ortamının kendiliğinden sağlanmasını kolaylaştıracaktır. Eğer yosun miktarında gözle görülür bir artış yaşanıyorsa vatoz sayısını artırabilir yada yosun giderici losyonlardan kullanabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder