14 Temmuz 2013 Pazar

Akvaryumda Yosunlaşma Sorunu


Akvaryumda Yosunlaşma Sorunu

Akvaryum temizliğinde dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de yosunlaşmanın önüne geçilmesidir. Bu konuya daha önce akvaryumun kokma nedenleri konumuzda değinmiştik. Hatırladığınız üzere de akvaryumun kokmasına neden olan etkenlerden bir tanesi de yosunlaşmaydı. Peki gelelim konumuza, akvaryumda yosunlaşma neden olur? Akvaryumda yosunlaşma sorunu nasıl çözülür ve akvaryumun yosunlaşmaması için alınması gereken önlemler nelerdir ? Şimdiki yazımızda bu sorunları çözmenize yol gösterecek bilgiler vereceğiz.


Yosunlaşma her akvaryumda oluşabilecek doğal bir sorundur. Burada dikkat edilmesi gereken ise aşırı yosunlaşmanın önüne geçilerek, yosunlaşmanın akvaryum suyu değerlerine zarar vermesinin engellenmesidir. Yosunlaşma bir sınıra kadar akvaryum canlılarımız için faydalı olabilecek iken bunun aşırı bir hal alması, akvaryumumuz için tehlikeli sonuçlar doğmasına yol açabilir. Bunun dışında aşırı yosunlaşma, suyun kirli ve pis görünmesine yol açtığı gibi kokmasına da neden olur.


Yosun oluşumunu yavaşlatmak için ise ilk olarak ışıklandırmanın yeterli olmasına dikkat edilmelidir. İçerisinde canlı bitki bulunan akvaryumlar dahil, bir akvaryumun günlük aydınlatma süresi 10 saati geçmemelidir. Yosunlaşma artışı istenilen seviyede değilse, ışık süresi azaltılarak yosunlaşma miktarı azaltılabilir.


Yosunlaşmanın önüne geçmenin bir diğer yolu da su değişimidir. Akvaryum su değişimi balıklarınızın sağlığı açısından önemlidir. Zaman içerisinde bozulan akvaryum suyu değerlerini dengeleyebilmek için akvaryumunuzun ölçülerine oranla, 20 günde bir olmak kaydıyla %25 oranında su değişimi yapmanız her açıdan akvaryumunuz için faydalı olacaktır.


Özellikle bitkili akvaryumlarda sık görülen yosunlaşma, kontrol edilemediğinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bunun nedeni, akvaryum içerisindeki bitkilerin yapraklı üzerinde de yosunlaşmanın meydana gelmesidir. Bu sorunu akvaryumunuzun temizliği esnasında, bitkilerin yapraklarını elinizle silerek bir aşamaya kadar önleyebilirsiniz. Bitkilere gerekli bakımın yapılması ile de yosunların oluşumlarını engelleyebilirsiniz.


Yosun oluşumunun önüne geçmenin bir diğer yolu, periyodik akvaryum temizliğiniz esnasında akvaryum içerisinde kullandığınız malzemelerin temizlenmesidir. Isıtıcı, filtre vb. gibi cihazlar üzerinde zamanla oluşan kayganlık yosun oluşumunun habercisidir. Bunları akvaryum bakımınız esnasında temizlerseniz yosun oluşmasının önüne bir nebze olsun geçebilirsiniz.


Gelelim yosun oluşumun kimyasal ilaçlarla önlenmesine. Akvaryumlarda yosun oluşumunu engellemek için bazı dezenfektanlar kullanılabilir. Bu kimyasallar yosun oluşumuna neden olan bakterileri etkisiz hale getirerek yosun oluşumunu mümkün olduğunca geciktirme özelliğine sahiptir.


Akvaryumda yosun oluşmasına neden olan en büyük etkenler ise balıkları yemleme esnasında kullanılan fazla yemdir. Balıklar tarafından yenmemiş olan yemler dibe çökelerek yosunların hızlı bir şekilde gelişmesine neden olan nitrit ve fosfor içerir. Bunun sonucunda akvaryumunuzda hızlı yosunlaşma görülür ve akvaryumun çabuk kirlenmesine neden olur.


Yosun oluşumunun engellemenin doğal yolu ise yosun yiyerek beslenen akvaryum canlılarıdır. Bu canlıları akvaryumunuzda bulundurmanız yosunlaşma ile mücadelede size yardımcı olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder