15 Temmuz 2013 Pazartesi

Akvaryum ve Temizlik


Akvaryum ve Temizlik

Tatlı su akvaryumlarında temizlik söz konusu olduğu zaman, genellikle bilindik kalıpların dışına çıkmayı başardığımız pek söylenemez. Hemen her akvaryumda olduğu gibi bir filtre, su taşları, vatoz veya çöpçü balıklarının ötesinde de akvaryum temizliğini yaptırabileceğimiz oldukça geniş yelpaze de yardımcılarımız bulunduğu bilinmelidir.


Fakat biraz önce bahsettiğimiz elemanları da ihmal etmemeni önemi üzerinde durmakta fayda vardır. Özellikle tercih edilen filtre, balıkların daha sağlıklı bir şekilde yaşaması açısından oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Akvaryum devamlı olarak temizlenmesi gereken bir yaşam alanı olduğundan dolayı, bu araçların aktif olmasına özen göstermek gerekmektedir. Son dönemlerde akvaryumlar içerisinde sıklıkla yer almaya başlayan tatlı su midyeleri de su içerisinde bulunan yabancı atıkların temizlenmesini sağlayan doğal yardımcılardır.


Bir takım doğal yardımcılar vasıtasıyla akvaryumunuzu temiz tutmaya çalışmanız hem canlı çeşitliliği açısından önemli olacaktır. Hem de daha hoş bir görünüm kazandıracaktır. Ama tercih edilen türlerin birbirleriyle geçinmelerine özen göstermekte gerektiği de unutulmamalıdır.


Özellikle bu canlıların boyutlarının uygun tercih edilmesi gereksiz yere kayıp yaşamayı önleyecektir. Tatlı su akvaryumlarında barışçıl türlerin beslenmesi yaşayan canlıların devamlılığı için en önemli kural olarak ön plana çıkmaktadır.


Tank Temizliğinde Balık Yoğunluğu da Önemli!


Eğer tercih ettiğiniz balıklar uygun bir tank hacminde barınmıyorlarsa, ortama devamlı olarak atık bırakacaklardır. Normal bir tanka oranla daha kolay kirleneceğinden dolayı temizlemeniz güçleşecektir. Doğal ölümler de bu şekilde başlayacaktır. Balıklar üzerinde sık rastlanan parazit hastalıkları da bu sebepten ortaya çıkmaktadır.


Tankınıza bir kez parazit bulaştığı zaman bunu balıklarınızın üzerinden temizlemek zor olacaktır.


Sık Sık Dip Çekimi Yapın…


Balıklarınızın dışkıları filtreler tarafından tam olarak temizlenemez. Uygun temizleme ortamı akvaryumun dibinde birikmeye başlayan dışkıların alınması ile mümkün olacaktır. Bu da ancak uygun bir dip çekim aparatıyla başarılabilir. İnternet üzerinde pek çok adreste dip çekim aletleri belirli fiyatlar ile alıcı bulmaktadır.


Dilerseniz kendi ev ortamınızda kolaylıkla bir tanesini de yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey bir pet şişe ve birkaç metre uzunluğunda boru…


Son Bir Uyarı:  Çoğu zaman denizler bile kendi kendilerini temizlemekte yetersiz kalır. Bunun için akvaryumunuzun suyunu sık sık temizlemenizi öneriyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder